Alte bloguri

miercuri, 6 februarie 2019

Fotografii Gheorghe Gheorghiu Dej


24 Martie 1965
O parte a delegaţiilor de peste hotare participante la funeraliile lui Gheorghe Gheorghiu – Dej .
numele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost purtat o perioadă de timp de Universitatea Politehnica din București și de orașul Onești. De asemenea, orașul rusesc Liski a purtat, în perioada 1965-1990, numele de Gheorghiu – Dej (Георгиу-Деж).

sursa:www.redescoperaistoria.ro




8 Noiembrie 1961
Festivitate organizata cu ocazia aniversarii cu ocazia implinirii a 60 de ani de catre Gheorghe Gheorghiu-Dej. In dreapta, Nicolae Ceausescu.
Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit în martie 1965, suferind de cancer la ficat. Au existat numeroase zvonuri cu privire la o iradiere intenționată a liderului comunist în timpul ultimei sale vizite la Moscova, ca urmare a politicii sale tot mai independente. Ion Mihai Pacepa aducea un argument în favoarea teoriei iradierii lui Dej, reproducând afirmațiile lui Nicolae Ceaușescu, care îl informase despre cei „zece lideri internaționali pe care Kremlinul i-a ucis sau a încercat să-i ucidă”. Se pare că Gheorghiu-Dej ar fi fost unul dintre ei.
Gheorghe Apostol susținea că el fusese numit personal de Dej ca succesor la conducerea partidului, dar Ion Gheorghe Maurer, care îl privea cu deosebită ostilitate, a manevrat în așa fel situația încât, în fruntea partidului, să fie ales Nicolae Ceaușescu (unul dintre protejații liderului decedat și un personaj de prim-plan în partid).
Trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus în mausoleul din Parcul Libertății din București. După 1990, trupul său a fost exhumat și reînmormântat în cimitirul Bellu, câteva alei mai sus de mormântul lui Aurel Vlaicu și ale câtorva mari generali români.


sursa:www.redescoperaistoria.ro






1 Mai 1951
Gheorghe Gheorghiu – Dej vizitând parcul de cultură şi odihnă „I.V. Stalin” (astăzi Parcul Herăstrău), după inaugurare.

sursa:www.redescoperaistoria.ro





Gheorghe Gheorghiu – Dej întreţinându-se cu mama lui C. Pârvulescu cu prilejul sărbătoririi zilei de 23 august 1951


sursa:www.redescoperaistoria.ro









Februarie 1948
Gheorghe Gheorghiu – Dej (centru) și Nicolae Ceauşescu în mijlocul unui grup de participanţi la Congresul al VI-lea al P.C.R.

sursa:www.redescoperaistoria.ro








2 Mai 1946
Gheorghe Gheorghiu – Dej participă la festivitatea din Gara de Nord, unde muncitorii ceferişti predau guvernului un tren, pregătit de ei în cinstea zilei de 1 Mai.

sursa:www.redescoperaistoria.ro





11 Martie 1945
Gheorghe Gheorghiu – Dej în vizită la Legaţia Sovietică, cu prilejul reunirii Nordului Transilvaniei cu România democratică .

sursa:www.redescoperaistoria.ro







13 Septembrie 1945
Gheorghe Gheorghiu – Dej coborând din avion pe aeroportul Băneasa, cu prilejul înapoierii de la Moscova, unde delegaţia română a obţinut din partea guvernului sovietic un ajutor în cereale.

sursa:www.redescoperaistoria.ro












10 Mai 1945
Gheorghe Gheorghiu – Dej alături de membri ai Statului și Guvernului în faţa Patriarhiei

sursa: www.redescoperaistoria.ro










16Februarie 1945

Gheorghe Gheorghiu – Dej vorbind la marele miting al oamenilor muncii, din curtea Atelierelor C.F.R. Griviţa, cu prilejul împlinirii a 12 ani de la marile lupte ale muncitorilor ceferişti şi petrolişti .

sursa:www.redescoperaistoria.ro






Anul 1938 Inchisoarea Doftana

Gheorghe Gheorghiu-Dej şi I. Colef

sursa:www.redescoperaistoria.ro











Piaţa Naţiunii, 6 martie 1945
Gheorghe Gheorghiu – Dej vorbind la demonstraţia oamenilor muncii din Capitală cu prilejul instalării primului guvern pro-comunist din istoria României
Sursa: http://www.redescoperaistoria.ro/












Gheorghe Gheorghiu – Dej rostindu-şi cuvântarea la Primul Congres General al Sindicatelor Unite care a avut loc la Bucureşti între 20-30 ianuarie 1945

Sursa: http://www.redescoperaistoria.ro/











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu